top of page
bg.png

הזכות לחיים בקהילה ולסל סיוע אישי

חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות

החוק מעגן את זכותם של אנשים עם מוגבלות לחיים עצמאיים ואוטונומיים בקהילה

המלצות דו"ח
ועדת דותן

המלצות הועדה להבניה ודרכי הניהול של מסגרות לאנשים עם מוגבלות באחריות משרד הרווחה

בג"צ ליאור לוי
דיור בקהילה

עתירה תקדימית בנוגע לזכות של אנשים עם מוגבלות שכלית קשה לדיור בקהילה 

קידום הזכות לחיים בקהילה

אמנת האו"ם בדבר זכויות אנשים עם מוגבלות קובעת בסעיף 19 שכותרתו 'חיים עצמאיים בקהילה ושילוב בה' את זכותם של כלל האנשים עם מוגבלות לחיים בקהילה באופן שוויוני ולבחירה חופשית של אורח חייהם בה, כשם שעושה זאת כל אדם אחר. כאשר מדינת ישראל אישררה את האמנה בשנת 2012 היא לקחה על עצמה למעשה מחויבות ברורה ומפורשת להבטיח קידומה של זכות זו, תוך פיתוח השירותים הנדרשים בקהילה ולסגירתן של מסגרות  מגורים מוסדיות בהן נשללות מאנשים עם מוגבלות זכויות האדם הבסיסיות ביותר. 

החיים במוסד לאנשים עם מוגבלות

למרות מחוייבותה של מדינת ישראל לאמנה, בישראל חיים כ 17,000 אנשים עם מוגבלות במסגרות דיור מוסדיות: במסגרות שבאחריות משרד הרווחה מתגוררים מעל 8500 אנשים במוסדות גדולים בהם מתגוררים מעל 25 אנשים, לעיתים גם 150-200 אנשים במוסד, ומעל 5000 במוסדות קטנים (הוסטלים) בהם מתגוררים  6-25 אנשים במוסד או במסגרות עם מאפיינים מוסדיים ('דירות בקהילה').
הניסיון בארץ ובעולם מראה כי אנשים עם מוגבלות המתגוררים דרך קבע או דרך ארעי במסגרות סגורות, חשופים במידה רבה יותר לפגיעה בזכויותיהם, אשר במצבים קיצוניים מגיעה עד לכדי מצבים של הזנחה והתעללות, כפי שקרה, על פי החשד, במוסד 'בני ציון' ובמקרים רבים אחרים אשר נחשפו לאורך השנים. שגרת החיים ברובן המכריע של מסגרות אלו,  שבהם מתגוררים עשרות ולעיתים גם מאות אנשים עם מוגבלות ביחד, כרוכה באופן מובנה, מעצם היותן מסגרות מוסדיות, בהפרה שיטתית של זכויות האדם הבסיסיות של האנשים המתגוררים בהן: במוסדות אין לאנשים שליטה, ולו גם מינימאלית על החיים של עצמם, אין להם אפשרות לבחור עם מי יגורו, מתי יתעוררו בבקר ומה יאכלו לארוחת הצהרים, האם לגדל כלב, כיצד יבלו את שעות הפנאי שלהם ומתי יפגשו את בני משפחותיהם.

דוח ועדת דותן : בחודש פברואר 2022 נחשפה פרשיית התעללות מזעזעת ומתמשכת באנשים עם מוגבלות המתגוררים במוסד 'בני ציון' בראש העין. שלושה חודשים מאוחר יותר נחשפנו לפרשייה נוספת - חשד להזנחה אשר הביא למותם של שלושה אנשים עם מוגבלות מהרעלת מזון במוסד 'בית דפנה' בחולון. בעקבות פרשיות אלו, אשר התווספו לפרשיות חמורות בעבר במוסדות לאנשים עם מוגבלות, לחץ ארגון בזכות עם שותפים נוספים להקמתה של ועדה ציבורית אשר תבדוק את הנעשה במסגרות הדיור המוסדיות שבאחריות משרד הרווחה. בחודש. חה"כ דאז מאיר כהן יזם הקמת ועדה ציבורית בראשות שופטת (בדימוס) שולמית דותן לבחינה ולהבניית דרכי הניהול וההפעלה של מסגרות דיור חוץ ביתיות לאנשים עם מוגבלות. דוח הוועדה פורסם בחודש מרץ 2023. הדוח, אשר נכתב לאחר עבודה יסודית, מקצועית ומאומצת חושף מציאות חיים קשה מנשוא של אנשים עם מוגבלות במסגרות דיור שבאחריות משרד הרווחה. כפי שנכתב בדוח הוועדה: "במסגרות דיור חוץ-ביתיות, בעיקר במעונות ובהוסטלים, ניתן למצוא תופעות מזעזעות מאין כמותן, בלתי-נסבלות ובלתי מתקבלות על הדעת או על הלב." הוועדה קבעה באופן חד משמעי כי הדרך היחידה להביא לשינוי המצב הקיים היא באמצעות יישום תכנית לאומית של מהלך אל-מיסוד ומעבר לחיים בקהילה. דוח הוועדה כולל גם פירוט שורה של צעדים בהם על משרד הרווחה לנקוט על מנת להביא ליישום מהלך שכזה ובראשם  קידום החלטת ממשלה לגיבוש תכנית לאומית של אל-מיסוד ומעבר לחיים בקהילה. לצערנו, נכון לזמן כתיבת שורות אלו המלצות ועדת דותן לא יושמו. ארגון בזכות פועל במרץ ליישום המלצות הוועדה ולקידומו של תהליך אל-מיסוד ומעבר לחיים בקהילה.

חיים עצמאיים בקהילה בליווי סל סיוע אישי

חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות תשפ"ב-2022: בשנת 2023 אושר בכנסת חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות. החוק מעגן לראשונה את זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות לקבלת שירותים בתחומי הדיור, התעסוקה, שירותי הפנאי ועוד. בתהליך חקיקתו של החוק הביא ארגון בזכות, בשיתוף עם קבוצת פעילים המונה אנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם ועם ארגוני חברה אזרחית נוספים, להכנסת שינויים משמעותיים בנוסח החוק במטרה לעגן באמצעותו את זכותם של אנשים עם מוגבלות לקבל שירותים אשר יאפשרו להם לממש את זכותם לחיים עצמאיים ואוטונומים בקהילה ולצמצם ככל הניתן את הפערים בין לשון החוק לעקרונות האמנה.  נכון לאפריל 2024, התקנות שאמורות לפרט את השירותים שינתנו מתוקף החוק ואת אופן קבלת עדין לא הותקנו. ארגון בזכות פועל וימשיך לפעול כדי שהתקנות ויישומו של החוק יהיו ככל הניתן בהלימה למתחייב מהאמנה הבינלאומית.

חוק שיקום נכי נפש בקהילה התש"ס-2020: אנשים עם מוגבלות פסיכו-סוציאלית זכאים לקבל שירותים בתחומי הדיור, התעסוקה והפנאי ממשרד הבריאות. כיום, רק כרבע מהאנשים הזכאים לקבל שירותים אלו ממששים בפועל את זכאותם. בנוסף, חלק מהאנשים מקבלים שירותים אשר אינם בהלימה לעקרונות האמנה הבילאומית לזכויות אנשים עם מוגבלות, כמו אנשים המקבלים שירותים מוסדיים. ארגון בזכות פועל לאורך השנים לצמצום פערים אלו

פועלים לקידום שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות בישראל

עוד על העשייה שלנו בנושא

bg.png