היום 3.12.24 מציינים את היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
1.7 מיליון אנשים עם מוגבלות חיים בישראל, כאשר לפי סקר של הלמ"ס ל-983 אלף איש מהם, הנמצאים בגילאי 20 ומעלה, יש מוגבלות תפקודית חמורה. נתוני הלמ"ס שהופיעו היום בשלל כתבות משקפים פערים ניכרים בין אנשים עם מוגבלות לאנשים ללא מוגבלות בהשכלה, בתעסוקה , בשכר, ברמת החיים ובמצב הנפשי הכללי. על אף שהיא חתומה עליה עוד מ2012, מדינת ישראל מדדה מאחוריי הוראות האמנה הבינלאומית בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות שבסיסן שוויון, שילוב והכלה של אנשים עם מוגבלות בכל תחומי החיים.
אנשים עם מוגבלות במלחמה
שנה וחודשיים שאנחנו במלחמה, בה אנשים עם מוגבלות מתמודדים עם אתגרים ייחודיים שברובם נובעים מהעדר נגישות : של מרחבי מיגון, פינוי, קבלת התרעות, מידע מונגש וסיוע יומיומי שוטף. במצבי חירום, שוויון ונגישות הם פשוטו כמשמעו- הצלת חיים. כמה נתונים מרכזיים :
1. מאז השבעה באוקטובר, כ- 100 אלף ישראלים הצטרפו למעגל המוגבלות. 12 אלף מתוכם פצועי ופצועות כוחות הבטחון, 70 אלף נפגעות ונפגעי פעולות איבה.
סקר של הג'וינט וארגון נגישות ישראל מצא, ש-36% מהאנשים עם מוגבלות לא יכולים להגיע למרחב מוגן בעת אזעקה. לרוב מדובר בכניסות לא נגישות למרחבים, אך גם במרחבים מרוחקים שלאדם עם מוגבלות יש קושי להגיע אליהם בזמן קצר.
אבל לא הכל שחור. יש אור סגול בקצה המנהרה. בשנים האחרונות חלה עלייה במודעות לאתגרים איתם מתמודדים אנשים עם מוגבלות ונעשו צעדים משמעותיים בדרך לשוויון זכויות. ברמת החקיקה, רק לפני שנתיים וחצי עבר חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות, המכיר בזכותם לחיים עצמאיים ואוטונומיים בקהילה. פס"ד של העליון מהחודש האחרון קבע כי יש להכיר ביחסי עבודה במפעלים מוגנים לאנשים עם מוגבלות, צעד נוסף אליו אנו שואפים בדרך לקידום תעסוקה שוויונית. ברמה הציבורית, ישנם יותר מרחבים ציבוריים נגישים : תשתיות עירוניות, מקומות בילוי ותרבות, עסקים, פארקים וגני משחקים ועוד. ברמת השיח, הדבר בא לידי ביטוי בייצוג של אנשים עם מוגבלות על המסך, בתעשיית הבידור והאופנה. למשל, מאז המלחמה חברות עסקיות נותנות במה לאנשים עם מוגבלות כפרזנטורים שלהן: דלתא, רנואר ועוד.
אז כן, יש גם וגם, הדרך עוד ארוכה אבל אפשר גם להיות אופטימיים!
Comments